Liderul PLDM - la summitul PPE

PLDMPreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, a participat la lucrările Summitului extins al Partidului Popular European, al cărui membru cu statut de observator este PLDM.

La summit au fost abordate problemele stringente cu care se confrunta Europa, cum ar fi depășirea crizelor din Ucraina și Siria, relațiile complicate cu Rusia, Brexitul, migrația și demografia, politicile economice în contextul activității instituțiilor europene.

Mai mulți șefi de state, prim-miniștri, lideri ai partidelor politice de la guvernare și din opoziție s-au referit la aspecte ce tine de starea democrației, riscurile și consecințele creșterii populismului, radicalismului și separatismului, erodarea standardelor de protecție a drepturilor omului și mass-media, corupției indemice etc.

În contextul alegerilor din Republica Moldova, Președintele PPE, Joseph Daul, a exprimat îngrijorarea familiei partidelor europene privind modul în care se desfășoară campania prezidențială, gradul de corectitudine și libertate a scrutinului din 30 octombrie.

De asemenea, Joseph Daul a reiterat sprijinul acordat de PLDM și PPE candidatului comun, Maia Sandu, și și-a exprimat încrederea că alegerea sa în funcția de președinte va însemna victoria idealurilor europene.

Amintim că președinția PPE a difuzat un comunicat de presă în care își arată sprjinul pentru candidatul comun al PLDM, PPDA și PAS, subliniind că Maia Sandu reprezintă schimbarea de care are nevoie Moldova.

„Maia Sandu este singurul candidat la președinție care va lupta împotriva corupției, va reforma sistemul de justiție și va asigura funcționarea statului de drept. Apreciem parcursul ei impecabil în respectarea regulilor de transparență și democrație în cursul carierei sale politice și în timpul acestei campanii electorale. În perioada în care a fost ministru al Educației, ea a demonstrat că nu se teme să realizeze reforme dificile și poate rezista presiunilor din partea oligarhilor corupți.

În același timp, condamnăm atacurile de intimidare și campania de defăimare continuă a Maiei Sandu din partea partidului democrat și a partidului socialist, care și-au pus interesele personale mai presus de nevoile moldovenilor de rând.

Președinția PPE, de asemenea, rămâne îngrijorată de posibilitățile de fraudare a votului în timpul acestor alegeri prezidențiale. Intimidarea alegătorilor, finanțarea ilegală a campaniei electorale și utilizarea resurselor administrative sunt inacceptabile. Vom alerta toți observatorii internaționali să monitorizeze situația și să se asigure că alegerile prezidențiale întrunesc standardele democratice. Partenerii europeni nu vor tolera și nu vor accepta fraudarea alegerilor.

Președinția PPE face un nou apel către Iurie Leancă, liderul PPEM, să se retragă din cursă. Astăzi mai mult ca oricând este important ca toate partidele de centru-dreapta să-și unească forțele în sprijinirea unui singur candidat și să consolideze astfel șansele Maiei Sandu să câștige. Apreciem la fel, gestul liderului PPDA, Andrei Năstase, pentru retragerea acestuia din cursa prezidențială, și al partidului membru al PPE, PLDM, pentru sprijinul continuu arătat Maiei Sandu.

La fel, o îndemnăm pe Maia Sandu să continue lupta pentru curățarea Moldovei de corupție și îi dorim mult succes pe 30 octombrie — în speranța că fiecare moldovean va alege un președinte care va pune capăt corupției în țara voastră", se spune în comunicatul PPE.

c_390_300_16777215_00_images_stories_stiri_octombrie2016_ci20oct16a2.jpg