Discursul deputatului PLDM Tudor Deliu rostit de la tribuna Parlamentului

PLDMStimaţi cetățeni,
Colegi deputați,
Onorată asistenţă!

Puține șanse sunt ca discursul meu să ajungă să fie transmis la vreun post TV, astfel încât mesajul să ajungă intact și nedeformat. Noi, membrii Fracțiunii Partidului Liberal Democrat nu lăsăm mâinile în jos și o să spunem verde în ochi, ori de câte ori vom avea ocazia, că vom lupta pentru viitorul Republii Moldova.

Cei drept ocaziile acestea sunt tot mai rare Atât tribuna Parlamentului cât și spațiul mediatic devine tot mai închis pentru reprezentanții opoziției, nu mă refer aici la socialiști, mă refer la adevărata opoziție, la cei care au curajul să declare deschis că țara e guvernată din umbră de grupări oligarhice

Din păcate analizele sociale nu arată în nici un caz o creștere, ci reprezintă radiografia unei societăți în căutarea drumului său către lumea civilizată, o lume a prosperității și normalității. Am luptat pentru identitatea națională și am obținut recunoașterea limbii și a istoriei noastre, însă doar cu aceste valori nu putem sta la masa Uniunii Europene.

Motivele sunt evidente: în țară domnește nesiguranța și populația este intoxicată de o mână de oameni care ne guvernează defectuos, ceea ce formează un blocaj care ne condamnă la stagnare, înapoiere și eterna dependență. Într-o asemenea realitate e greu să gândești la viitor, el este confiscat în numele unui grup oligarhic.

Întreb retoric guvernarea care trâmbițează obsesiv stabilitatea: ce facem cu oamenii care nu mai vor să trăiască în această țară, care nu mai doresc să-și crească și educe copiii aici, unde nu văd viitor, unde zorii zilelor aduc numai disperare, incertitudine, confuzie, manipulare și otrăvire? Oamenii s-au săturat să li se servească circ. Vor și pâine. Vor demnitate.

Pentru a reuși o adevărata desprindere de sărăcie, de înapoiere, de anchiloză administrativă, trebuie să avem curajul de a spune un DA hotărât pentru o Europa civilizată, pentru o Moldova respectată în lume și în care,deopotrivă, noi și copiii noștri să ne regăsim adevăratul destin în istorie.

Nu putem lăsa acest lucru ca o sarcină pe umerii câtorva oameni politici și a unor partide care gândesc și acționează în interesul îngust și meschin al propriului buzunar și nu în interesul național. Este nevoie de efortul fiecărui cetățean al Republicii Moldova, indiferent de etnie, toți aparținem aceluiași stat care năzuiește spre dezvoltare, spre prosperitate economică și siguranța zilei de mâine. Avem nevoie de patrioți, de oameni cu inimile sus, care să-și servească țara cu demnitate și curaj, să trezească conștiința națională a întregului popor-de la mic la mare!

Vorbim despre investitori străini, dar nu înțelegem mecanismele prin care îi putem atrage. Atunci când îi aducem, CORUPȚIA este prima carte de vizită pe care o primesc.

Niciodată o administrație aservita unor interese de clan nu va fi interesată să formeze funcționari publici cinstiți, corecți cu cetățeanul și cu societatea în care trăiesc.

Este nevoie de un examen de conștiința a tuturor celor care trăiesc aici, în Moldova, și de o decizie grabnică pro-schimbare, pro – occidentala și pe deplin patriotică. Funcționari lipsiți de competență, avizi doar de atenții, controale care sunt stopate în urma unor intervenții situate în sfera penalului, promovarea unor non-valori, acestea vor fi percepute de investitori.

Din păcate cei care se autodefinesc acum drept „noua clasă politică" habar nu au de adevăratele valori ale unui stat democratic. Sau dacă unii dintre ei știu ce înseamnă, atunci le-au coborât intenționat la un nivel marginal.

Convingerea mea este că profitorii de astăzi oricum vor ajunge să-și achite facturile - în virtutea dialecticii simple că nefirescul nu poate să dăinuie prea mult.

Cetățenii Republicii Moldova sunt dezamăgiţi, pesimişti, fără speranță, ei caută soluţii individuale, nu colective.

Cea mai tristă consecință a statului Republica Moldova e faptul că dispărem ca neam. Avem un stat eșuat care nu este în măsură să asigure cetățenilor săi minimul de existență. Cum răspundem noi în fața cetățenilor care sunt nevoiți să-și părăsească părinții și copiii plecând disperați și cu durere în suflet să-și caute un rost în lume? Oare vom putea vreodată răspunde pentru toate lacrimile moldovenilor noștri vărsate pe meleaguri străine? Oare vom putea stinge focul și dorul din inima lor doar cu promisiuni false? Nimeni nu are dreptul să îngenuncheze o țară, un stat, un neam, un popor. Este o crimă să calci în picioare idealurile naționale, cu atâta perversitate.

Onorata asistență

Se așteaptă o toamnă incendiară, mașinăria a fost pornită și nu cred ca lucrurile o să ia o altă întorsătură decât cea planificată undeva pe Cantemir. Dar să nu uităm de vechiul proverb românesc „Buturuga mică răstoarnă carul mare". E mare carul domnilor pretinși social-democrați pe alocuri și liberali, dar nu poți merge la nesfârșit împotriva propriului popor.

Ați avut o vară relativ stabilă, stimată guvernare, pe ici pe colo niște oficiali, niște deblocări de discuții pe marginea unor fonduri care ar putea fi accesate...mediatic ați dat-o țării „На блюдечке с голубой каёмочкой!" după cum spuneau Ilf și Petrov.

„Marele combinator" a lucrat mult să lustruiască chelia guvernării, dar nu poți minte cetățeanul care simte ca trage, din ce în ce mai greu, ca să supraviețuiască aici, acasă.

Care ar fi prioritățile fracțiunii în sesiunea curentă?

Membrii fracțiunii se vor implica plenar, alături de colegii de Partid, pentru a asigura un scrutin prezidențial democratic. Știm cu toții că sunteți buni magicieni electorali! Șiretlicurile au și început!

Recent, peste noapte, numărul cetățenilor cu drept de vot înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor a devenit mai mare decât numărul populației. Probabil o fi rezultatele BUM-uluidemografic ca efect al crizei economice din '98.Este strigător la cer, domnilor! Societate civilă, parteneri internaționali vă rugăm din suflet să vă implicați, ăștia ne au drept cobai și dacă se învârte roata „Ăsta-i meritul Partidului Democrat".

Ați reușit în toți acești ani să depășiți limitele bunului simț, ne mai vorbind de cele legale. Ați știrbit noțiunile de „principii", „valori", „demnitate".

De la tribuna Parlamentului ne-ați vorbit despre „Visul" lui Martin Luther King, despre dreptate, toleranță și consens....și unde am ajuns acum? N-ați fost sinceri atunci, nu sunteți sinceri nici acum! Folosiți țara pe post de S.R.L. în care v-ați pus toți cumetrii în funcții cheie.

Ne vorbiți de stabilitate?! Noțiunea asta, probabil, tot „colosul democraților" a adus-o de la partidul de unde au fugit. Prin 2005 încercați să convingeți că tot de ce are nevoie Republica Moldova e stabilitatea pe care o poate oferi doar partidul din care făceați parte. Au trecut ani... „Părul" l-ați schimbat...mesajul a rămas același.

Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova va susține și în această sesiune toate inițiativele bune, elaborate în interesul cetățeanului.

Va depune efortul să dea în vileag toate vicleniile incluse abil în proiectele de legi sub forma virgulelor și expresiilor neclare care lasă loc de interpretări și nu știu cum, dar respectivele virgule pică de fiecare dată bine unui și aceluiași grup de interese.

Vom încerca să arătăm că funcția controluluiparlamentar este una din funcțiile de bază ale Parlamentului, deși suntem conștienți că e o misiune greu de realizat.

A venit momentul să ne deșteptăm și să anihilăm criza sistemică moștenită din trecut care ține Moldova în mișcare conform principiului „un pas înainte și doi înapoi". Am dansat suficient acest dans al echivocului național. Să ne concentrăm asupra reformelor reale și nu mimate. Să ne debarasăm de moștenirea nocivă care macină țărișoara noastră. Să restabilim respectul față de și imaginea acestei țări. Să evadăm din stereotipul de perdanți, pentru a putea privi demn în viitor, înfruntând toate relele la care urmează a mai fi supusă patria noastră!