Liliana Palihovici: Societatea are nevoie de mai multe produse media, care să genereze exemple pozitive de femei-lider

PLDMVicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici, a participat la masa rotundă "Egalitatea de gen şi mass-media: o provocare pentru Moldova".

În cadrul evenimentului, au fost prezentate rezultatele şi concluziile Programului de susţinere a mass-media în asigurarea egalităţii de gen, realizat de Asociația Presei Independente în cadrul Programului ONU „Femeile în politică", finanţat de Guvernul Suediei. La eveniment au participat Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, directoarea regională pentru Europa și Asia Centrală a UN Women, Ingibjorg Solrun Gisladottir, reprezentanți ai Guvernului, societății civile, instituțiilor mass-media și organizațiilor internaționale.

În cadrul mesei rotunde, directorul executiv API, Petru Macovei, a reiterat relevanța realizării unor astfel de studii pentru sensibilizarea jurnaliștilor cu privire la subiectele legate de egalitatea de șanse.

În mesajul de salut adresat participanților la eveniment, vicespeakerul a mulțumit donatorilor și experților pentru susținerea oferită proiectului în finalizarea acestuia cu succes. Liliana Palihovici s-a referit la rolul mass-media în procesul de asigurare a echilibrului de gen și reflectarea echitabilă a genurilor în produsele media.

"Deși avem un cadru legal îmbunătățit la nivelul promovării egalității de șanse, mă refer la Legea nr. 71, adoptată recent, prin care mesajele sexiste sunt sancționate, acest lucru nu înseamnă că ne putem aștepta la o schimbare de mentalitate și comportament imediat. O mai mare implicare a mass-media în promovarea subiectului va aduce rezultate concrete.

Societatea are nevoie de mai multe produse media, care să genereze exemple pozitive de femei-lider. În acest sens, apreciez ghidul "Echilibrul de gen în produsele mediatice", elaborat de experți și sper că acesta va contribui direct la spulberarea miturilor și stereotipurilor existente în societate în legătură cu femeile", a menționat Liliana Palihovici.

Potrivit vicepreședintei Parlamentului, produsele media din Republica Moldova rămân a fi extrem de masculinizate, chiar dacă mass-media are un rol determinant în promovarea diversității.

"Echilibrul de gen trebuie să fie un principiu jurnalistic firesc. Sensibilizarea jurnaliștilor la dimensiunea ce ține de egalitatea de gen poate aduce rezultate pozitive și asigura un echilibru de gen caracteristic statelor cu democrație matură. Am ferma convingere că o reprezentare fidelă și echilibrată a diversității evenimentelor în mass-media poate duce la o coeziune socială mai bună și poate spori încrederea cetățeanului în media și produsele acesteia", a declarat Liliana Palihovici în cadrul evenimentului.

Programul de susținere a instituțiilor mass-media în asigurarea egalității de gen, implementat în perioada iunie 2015 – iulie 2016, are drept obiectiv fortificarea capacităților instituțiilor mass-media pentru promovarea egalității de gen în Republica Moldova. La program au participat circa 30 de instituții media din Republica Moldova.

c_390_300_16777215_00_images_stories_stiri_august2016_pal19sept16a1.jpg