INTERVIU. Gânduri tinere și sincere de la Chișinău. Moldovenii scriu istorie în aceste zile

PLDM Moldova își scrie istoria chiar în aceste zile. Momentul liberalizării vizelor este unul istoric care îi aduce pe cei de peste Prut mai aproape de Europa și de evoluția firească a democrației. Măsurile pro europene de la Chișinău nu rămân fără ecou în rândul cetățenilor împărțiți deja în două tabere – PRO UNIUNEA EUROPEANĂ sau PRO Rusia. Relatiile dintre România și Moldova sunt un domeniu de interes și pentru cei mai tineri dintre noi.

Săptămâna aceasta am vorbit cu o tânără implicată politic care ne-a transmis gânduri direct din rândul cetățenilor. Mihaela Spătaru este prim-vicepreședinte al Tineretului Liberal Democrat din Moldova și deschide seria unor articole dintr-o zonă specială de pe site-ul nostru, MOLDOVA. În această zonă vom urmări cu atenție pașii pe care-i fac moldovenii, deoarece suntem convinși că măsurile recente vor fi notate și de istorie.

Ne-a povestit despre situația actuală a Moldovei, despre momentul istoric al liberalizării vizelor cât și despre relația Republicii Moldova cu România.

Pentru început, vorbeşte-ne puţin despre tine şi despre implicarea ta în viaţa politică a Republicii Moldova.

Am decis să mă implic într-un partid pe când eram studentă. Acest lucru se întâmpla cu aproape 7 ani în urmă, atunci când Moldova era guvernată de un regim comunist. Și pentru că, tânăr și comunist sunt pentru mine două cuvinte ce nu au vreo legătură, am decis, alături de alți numeroși oameni cu inițiativă, să devin membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova, care își propunea să aducă Republica Moldova pe calea Integrării Europene, dar și mai important, își dorea Moldova fără Voronin sau comuniști la guvernare. Și am reușit.

Am fost unul dintre cei care a fondat organizația de tineret a partidului și, alături de colegii mei, am atras atenția asupra nerespectării drepturilor și libertăților noastre, dar mai mult, am luptat pentru acestea. Am avut sute de acțiuni și campanii pentru a cere dreptul la libera exprimare, o televiziune națională echidistantă, dreptul la libera circulație, securitate și siguranță în propria țară. Acum, ne putem bucura de avantajele unei țări care se dezvoltă, atât economic, dar mai ales dacă e să vorbim de respectarea drepturilor cetățenești.

Care este situaţia politică în Republica Moldova în momentul de faţă şi care este reacţia cetăţenilor în legătură cu situaţia actuală a ţării?

În Republica Moldova, având la guvernare o coaliție pro-europeană, putem vorbi, în sfârșit, de o situație stabilă în țară. Începând cu data de 28 aprilie 2014, moldovenii pot călători în Uniunea Europeană fără vize. În curând vom semna Acordul de Asociere și pe cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Moldova este astăzi o țară care își îndeplinește angajamentele asumate față de partenerii europeni și are mulți prieteni. Evident, mai este și mult de muncit pentru ca fiecare cetățean să simtă beneficiile apropierii de Uniunea Europeană.

Acest an este și unul electoral. Cred că urmează acum să luăm o decizie importantă pentru parcursul țării și direcția noastră de dezvoltare: mergem înainte, spre dezvoltare, respectarea drepturilor și libertăților cetățenești, drumuri bune, ordine și siguranță sau înapoi, spre perioada când tinerilor li se sechestrau calculatoarele pentru comentariile de pe internet care nu plăceau guvernării, presa era persecutată și Moldova era o țară izolată.

De curând UE a luat decizia istorică a liberalizării vizelor, cum privesc tinerii moldoveni această schimbare şi care sunt planurile pentru viitor atât a acestora cât şi a guvernării pro-europene de la Chişinău?

Evident, este o decizie istorică. Republica Moldova este prima dintre țările din Parteneriatul Estic, care a obținut un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Noi, tinerii din Moldova, am căpătat un drept care ar fi trebuit să ne fie garantat: dreptul la libera circulație. Libera circulație în spațiul European este, de ce nu, o recunoaștere a faptului că noi suntem cetățeni europeni și Moldova este respectată ca și țară.

Cum se descurcă guvernarea cu opoziţia comunistă? Care sunt acţiunile lor în legătură cu procesul de integrare europeană?

Luptă împotriva propriului popor – cam acesta e modul în care acționează comuniștii în legătură cu procesul de integrare europeană. Spre deosebire de România, în care clasa politică a ajuns la un consens privind integrarea europeană a țării, în Moldova, din păcate, avem o polarizare geopolitică a acesteia. Partidele sunt fie pro-europene, fie pro-ruse.

Cum a fost simţit conflictul din Ucraina în Republica Moldova, atât la nivelul politic cât şi al societăţii moldovene?

Cum era de așteptat, partidele pro-ruse au susținut și susțin deschis agresiunea asupra Ucrainei. Societatea, în general, a susținut poporul ucrainean, mai ales că și noi avem o rană deschisă pe Nistru. Noi susținem integritatea teritorială a Ucrainei și parcursul european al acesteia, în contextul în care aceasta a semnat partea politică a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în martie anul curent.

În ceea ce priveşte relaţia Republicii Moldova cu România, este aceasta privită ca un sprijin în procesul de integrare a Moldovei în UE?

România este principalul partener al Moldovei în acest proces. Și astăzi îmi este greu să cred că în 2009, partidul comunist a impus vize cetățenilor români, cetățeni ai Uniunii Europene.

Acum, nu doar relațiile dintre Moldova și România sunt mult mai apropiate, dar România e țara care ne-a susținut cu putere în toate eforturile pe care le-am avut în procesul de integrare europeană. Săptămânal în Republica Moldova vin delegații din România: deputați și senatori, parlamentari europeni, oameni de afaceri, reprezentanți ai societății civile.

Cetăţenii moldoveni cunosc istoria adevărată a ţării lor, sau încă mai trăiesc sub influenţa anilor de stăpânire sovietică?

Aș zice că societatea este, din păcate, polarizată. Pe de o parte, în școli se studiază Istoria Românilor, iar tinerii sunt educați și se dezvoltă în spirit European, având la bază o cultură și o cunoaștere a originii lor. Mulți dintre cetățenii Republicii Moldova fac parte din generația care a optat, începând cu 1989, pentru independența Republicii Moldova.

Există, evident și unii cetățeni mai în vârstă care mai trăiesc cu nostalgia anilor în care Moldova era o țară sub stăpânire sovietică, amintindu-și în acest mod de anii tinereții. Acest fapt cred că este unul obișnuit pentru Europa de Est.

Făcând parte din Partidul Liberal Democrat al Republicii Moldova care sunt acţiunile partidului pentru a deschide porţile Moldovei spre Occident?

Partidul Liberal Democrat din Moldova a fost cel care a inițiat dialogul cu partenerii noștri europeni, într-o perioadă în care pentru celelalte partide și societatea civilă Acordul de Asociere și liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană părea un obiectivde nerealizat. Vlad Filat, președintele PLDM era atunci prim-ministrul Republicii Moldova. Apropo, una dintre primele acțiuni făcute de Guvernul Filat a fost semnarea Convenției privind micul trafic la Frontiera cu România. Integrarea Europeană și libera circulație au fost și rămân dezideratele noastre.

Cum priveşti personal ca cetăţean viitorul Republicii Moldova?

Cred că noi, cetățenii Republicii Moldova, am luptat prea mult pentru libertate și o merităm, pentru ca acum să ne putem concentra eforturile pe a obține o educație performantă, un nivel de trai mai bun și oportunități de dezvoltare pentru fiecare.

Eu văd viitorul Moldovei în Uniunea Europeană, unica structură care ne poate asigura un trai mai bun, dar și o societate care se va baza pe valori.

Interviu preluat de pe zdt.ro - Zona de tineret. Interviul va fi publicat miercuri şi în EVZ Chişinău.