Vlad Filat: „Data alegerilor este deja fixată pe agenda noastră”

Sâmbăta trecută, la Chişinău a avut loc Congresul de constituire a Partidului Liberal Democrat din Moldova. Peste 600 de delegaţi au aprobat statutul şi programul şi au ales unanim conducerea formaţiunii - deputatul Vlad Filat în funcţia de preşedinte al PLDM, iar avocatul Alexandru Tănase şi fostul director al Centrului „Contact” Mihai Godea - în cea de prim-vicepreşedinţi. Din interviul ce urmează, aflaţi de la liderul PLDM ce a însemnat această etapă în viaţa noii formaţiuni şi care vor fi următorii paşi ai „echipei Filat”.

- Dle Filat, cum s-a întâmplat că, deja miercuri seara, PLDM a avut o reacţie tranşantă vizavi de noul atac antiromânesc al guvernării comuniste de la Chişinău, şi anume expulzarea celor doi diplomaţi români din RM?

- Am reacţionat prompt la această veste, pentru că o considerăm un fenomen îngrijorător şi considerăm drept absolut inacceptabilă tensionarea deliberată a relaţiilor moldo-române. Este vorba de expulzarea a doi diplomaţi europeni, ai unei ţări membre a Uniunii Europene, de fapt…

Convingerea noastră e că autorităţile RM trebuie să manifeste responsabilitate şi spirit european în gestionarea relaţiilor bilaterale, fără a recurge la metode lipsite de civilizaţie şi bun-simţ. În plus - şi am spus acest lucru şi la congres - suntem convinşi că relaţiile actuale dintre RM şi România sunt produsul guvernării perimate şi antieuropene de la Chişinău, şi sperăm că acest fapt este înţeles în deplină măsură de către toţi cetăţenii români.

- Ce simţiţi astăzi, la câteva zile de la congres?

- Este o stare de împlinire, dacă e să ne amintim că am parcurs o etapă foarte încărcată, plină de evenimente, de obstacole pe care urma să le depăşim din mers. O perioadă care, dincolo de construcţia unui partid, a fost şi una de clarificare a relaţiilor personale. Am văzut care-mi sunt adevăraţii prieteni şi am constatat că nu sunt prea mulţi. Dar aşa se întâmplă în perioade importante, grele, când trebuie să-ţi asumi şi riscuri, şi sacrificii, nu doar beneficii.

- În ce au constat obstacolele, riscurile şi sacrificiile acestei perioade?

- Când am zis de riscuri, nu m-am referit la mine. E vorba de mai mulţi colegi de-ai noştri - cei care ocupau funcţii în nişte structuri importante sau aveau o poziţie bună în anumite partide - şi care au riscat şi au aderat nu la ceva formalizat, ci la o idee, de fapt. A cărei finalitate nici nu era cunoscută la acel moment…

- E o afirmaţie cam riscantă…

- Bine, nu e vorba că nu ştiam ce vrem să facem, ci că a fost nevoie de timp ca ideea noastră să capete un contur palpabil. Şi acest lucru s-a întâmplat la congres. În acea zi, reprezentanţii din toate organizaţiile teritoriale s-au văzut unii pe alţii, foarte mulţi şi-au regăsit colegi şi prieteni mai vechi. A fost o atmosferă deosebită.

- Totuşi, Chişinăul nu înseamnă toată republica, iar sala de congres nu e parlamentul. Cât de reală este prezenţa PLDM în viitorul legislativ?

- În tot cazul, nu este o chestiune iluzorie. Vreau să spun că pentru noi sunt foarte clare, în timp, acţiunile pe care trebuie să le întreprindem. Data alegerilor este fixată chiar şi pe agenda distribuită delegaţilor prezenţi la congres. Până acum am fost preocupaţi de constituirea partidului. La 8 decembrie a început o nouă etapă, care se va încheia în aprilie 2009. Va fi o perioadă de acţiune politică acerbă.

Desigur, Chişinăul nu este toată republica. Tocmai de aceea, ne-am propus ca, la congres, să avem deja constituite organizaţiile în teritoriu. Şi - o spun cu bucurie şi cu mândrie - ne-a reuşit! Avem structuri în toate cele 32 de raioane, la Comrat, Tighina şi Tiraspol, plus patru organizaţii de sector în Chişinău şi organizaţia teritorială municipală propriu-zisă. Ar mai fi un lucru principial pe care doresc să-l spun, legat de congres: a fost o acţiune publică, ceea ce se înscrie în conceptul nostru de transparenţă, de fapt. Căci, toate documentele PLDM sunt plasate pe site, iar toate conferinţele de constituire au fost deschise, cu membri adevăraţi. În plus, dincolo de faptul că un partid poate fi viabil, funcţional şi influent numai dacă este bine structurat şi are organizaţii puternice în teritoriu, considerăm că mesajul şi acţiunea noastră trebuie să fie reprezentativă pentru toţi cetăţenii RM, fie la Sud, fie la Nord sau în Centru. De aici reiese şi componenţa Consiliului politic naţional al PLDM - organismul care va lua deciziile importante, unde vor avea loc dezbateri cu privire la acţiunile pe care le vom întreprinde. Va fi un consiliu reprezentativ.

- Aţi pomenit de Comrat, Tighina Tiraspol. Ce şanse are mesajul PLDM - care e o echipă liberală, de dreapta - în aceste zone preponderent „roşii”?...

- Doctrina noastră este una populară, de centru-dreapta. Reformele liberale pe care ne propunem să le realizăm ţin de asigurarea libertăţilor individului, dar ţintesc şi reformarea profundă a componentei economice. În ceea ce priveşte perceperea mesajului, noi nu facem diferenţă între cetăţenii RM ca fiind apriori de o anumită orientare doctrinară sau… geografică. Am desfăşurat conferinţe reuşite atât la Bălţi - unde îl avem ca lider pe profesorul Mihai Şleahtiţchi, prorectorul ULIM, cât şi la Comrat, unde ni s-a alăturat doamna Maria Stoianov, directoarea liceului cu predare în limba română din oraş. Sunt convins că mesajul nostru va fi uşor de înţeles şi va putea oferi răspunsuri la toate întrebările pe care le au cetăţenii RM.

- Şi cu votul etnic ce facem?

- Dar este o greşeală să-i împărţim pe oameni după etnii! Mai ales că tot mai des auzim ruşi sau găgăuzi afirmând că noi vorbim limba română, decât moldoveni.

- Prin ce se vor deosebi „oamenii” PLDM din teritoriu de „oamenii” celorlalte partide? Zicea cineva că s-a săturat să facă politică doar din entuziasm…

- Fără entuziasm oricum nu poţi face nimic, oricât de modern sediu ai avea şi oricât de bine ai fi dotat. Însă entuziasmul trebuie să fie alimentat şi susţinut. Bineînţeles, vom implementa în activitatea politică tot ce ţine de tehnologii şi, mai cu seamă, de tehnologia electorală. Însă miza o vom pune pe comunicarea de la om la om. Ceea ce am început prin întâlnirile de cartier în Chişinău vom continua în toată republica.

- Să înţelegem că sunteţi pregătiţi pentru apostolat? Nu sunt prea albe guleraşele echipei PLDM pentru aşa ceva?

- Acest lucru este necesar, dacă vrei să obţii un scor. Iar noi ne-am propus ca în 2009, pre- sau post-electoral, să fim cei care vom decide calitativ actul guvernării în RM. În ceea ce priveşte „guleraşele albe”, nu ştiu de unde aţi luat-o… De ce se crede normal ca în politică să vină rataţii şi nu cei care au demonstrat că pot realiza ceva, că pot rezolva problemele oamenilor? Nu consider că suntem o echipă elitistă. Suntem, însă, o echipă foarte calitativă, inclusiv în teritoriu.

- Care este poziţia echipei dvs. vizavi de unificarea Opoziţiei?

- Unire de dragul unirii noi nu vom accepta. La baza unirii trebuie să existe un scop bine determinat şi un angajament reciproc. Activitatea politică nu trebuie privită ca o horă - ne-am luat de mâini, am dansat şi ne-am despărţit. Este foarte important să ne asumăm şi efectele. Vom fi deschişi către dialog, dar vom analiza minuţios în ce măsură e necesară coalizarea forţelor politice. Prin prisma efectului, nu a emoţiilor. Căci, până la urmă, cetăţeanul decide cine este bun şi el trebuie să aibă de unde să aleagă. Şi mai trebuie să excludem „răul mai mic” din oferta electorală în RM.

- Cum vă veţi feri de riscurile interne în cadrul partidului - ameţeala primului succes, asigurarea democraţiei de partid, lupta pentru supremaţia în partid?

- Au trecut doar vreo cinci zile de la congres şi nu ştiu dacă vă par prea ameţit… Desigur că pericolele de care vorbiţi există. Dar n-o să ne permită să cedăm în faţa lor înşişi membrii partidului, care au investit o mare speranţă în noi. Speranţa e cea care ne dă siguranţă, dar ne şi aminteşte de responsabilităţile pe care le avem. Nu exclud că vor exista divergenţe, dar vreau să cred că acestea vor fi productive, într-un final, şi că în PLDM va exista o competiţie reală. Important e ca aceasta să nu eşueze într-o luptă de gladiatori… Dar cred că, înconjurat de colegi ca Alexandru Tănase, Mihai Godea, Iulian Fruntaşu şi mulţi alţii, nu ne vom permite să o luăm razna. Am decis să facem o echipă şi miza este mult prea mare ca să ne lansăm în clarificări şi lupte inutile pe interior.

- Aţi fost felicitat de vreun alt coleg politician din alt partid?

- Da. Le mulţumesc foarte mult dlui Urecheanu pentru urări de bine, apoi lui Iurie Roşca, Dumitru Braghiş, Oleg Serebrian, Vitalia Pavlicenco. Dar m-au telefonat şi alte personalităţi din republică.

- O surpriză a fost prezenţa dlui Snegur la congres…

- Domnul Mircea Snegur este primul preşedinte al RM şi atitudinea faţă de această personalitate trebuie să fie una adecvată. Prezenţa Domniei sale la congres a fost o mare onoare pentru noi.

- Nu credeţi că aţi putea provoca gelozia actualului preşedinte?

- Oricât de gelos ar fi, oricum nu l-aş fi invitat la congres…

- Credeţi că, odată cu constituirea PLDM, s-a produs venirea noii generaţii în politică?

- În politică generaţiile pot veni oricând - prin organizarea unui partid sau prin aderarea la un partid. În ceea ce ne priveşte, asistăm la implicarea în politică a unui număr important de persoane care au reuşit să se manifeste pozitiv atât din punct de vedere profesional, cât şi moral. Sunt oameni care vor ca lucrurile să decurgă bine în RM. Şi o vom demonstra cât de curând posibil.

- Vă dorim succes!

Sorina Ştefârţă, Ziarul "Timpul"