fbpx

INTERVIU) ALEXANDRU FETESCU: ȘANSELE MELE SUNT ÎN MÂNA CETĂȚEANULUI

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) la șefia capitalei, Alexandru Fetescu, a vorbit despre motivele pentru care a decis să candideze, care vor fi primele 3 acțiuni, despre echipa sa de consilieri, dacă va ajunge în funcție cum crede că vă arăta Chișinăul peste 4 ani, dar și s-a referit la alte aspecte importante.

T.: Dle. Fetescu, de ce ați decis să candidați pentru fotoliul de Primar General al mun. Chișinău?

A.F.: M-am implicat în competiția electorală pentru capitală, pentru că noi, locuitorii municipiului Chișinău, merităm o administrație și un primar, care să-i poată pune în valoare potențialul și să îl transforme. Administrat cu pricepere, Chișinăul poate deveni un hub de inovație și de viața urbană, un magnet pentru turiști. Însă, pentru aceasta, administrația municipală are nevoie de o reformă profundă, de un nou fundament instituțional, întemeiat pe o cultură a colaborării nu pe organigramă, cu platforme de participare activă a cetățenilor și a societății civile în procesul decizional, cu servicii calitative, digitalizate integral. Sunt sigur că un Chișinău administrat inovativ, împreună cu oamenii, poate pune temelia unei noi Moldove.

A venit timpul ca noi, chișinăuienii să decidem cum mergem mai departe. Am obosit să tot așteptam Feți-Frumoși, care să ne rezolve problemele. De fiecare dintre noi depinde viitorul nostru. Haideți să ne implicăm pentru că nu mai este timp de pierdut.

T.: Sunteți la prima experiență de campanie electorală de așa nivel. Cum ați califica această campanie?

A.F.: Nu prea văd campanie, nu văd o dezbatere de idei pe proiecte prioritare pentru capitală. Tot ce văd în spațiul public e o avalanșă de promisiuni fantasmagorice care ”sună bine”. Am trecut pe diagonală peste programele electorale ale candidaților și am văzut că toate sunt ca trase la indigo. Noi, însă, venim cu o altă abordare. Noi propunem să facem împreună cu oamenii agenda de priorități și s-o realizăm.

T.: La modul ”real”, cine, în opinia dvs., este concurentul dvs. în aceste alegeri? De ce?

A.F.: La modul ”real” noi, toți candidații, suntem concurenți, iar cetățeanul alege.

T.: În opinia dvs., ce șanse aveți să preluați șefia capitalei?

A.F.: Șansele mele sunt în mâna cetățeanului. Dacă voi avea un alegător cu discernământ, voi avea cele mai multe șanse. Cu cât mai multe voturi raționale, cu atât mai multe șanse voi avea ca să ajung la primărie.

T.: Dacă ajungeți primar, care vor fi primele dvs. 3 acțiuni?

A.F.: ”Schimb secretara, perdelele, înnoiesc barul…” – cam astea au fost primele acțiuni ale tuturor primarilor de până acum la începutul lor de mandat. Ceea ce a urmat am văzut cu toții. Noi, bineînțeles, vom face altfel. În primul rând, vom stabili împreună cu oamenii agenda de priorități și o vom implementa transparent, comunicând rezultatele la fiecare etapă.

T.: Care sunt, în opinia, dvs., cele mai grave probleme ale Capitalei?

A.F.: Cea mai gravă problemă a Chișinăului este că niciodată nu a avut un primar normal, cu o echipă profesionistă, care să poată colabora în cadrul CMC pentru a face Chișinăul o adevărată capitală europeană.

T.: Dacă ajungeți cu echipa în CMC, cu cine sunteți gata să formați o majoritate?

A.F.: Vom administra deschis, iar principalul nostru partener vor fi oamenii. Noi nu vom face alianțe de dragul alianțelor, vom colabora în cadrul CMC pe proiecte de dezvoltare a municipiului. Vom termina cu tradiția de a face din primărie un ring de lupte politice fără sfârșit.

T.: De ce cetățenii ar trebui să vă aleagă anume pe dvs. în calitate de primar?

A.F.: Pentru că cetățenii pot identifica în persoana mea profilul unui primar așteptat de ei. Am vârsta, pregătirea profesională, energia, dedicația, integritatea și toată deschierea pentru a reacționa promt la nevoile oamenilor și a le oferi cele mai bune soluții. Vin cu o viziune nouă de administrare locală, sunt un om nou în politică, promovez o abordare inovativă. Chișinăul este orașul în care crește copilul meu, în care trăiește familia mea și, de aceea, îl voi administra cu toată grija, pe care o am pentru cei mai dragi oameni.

T.: În cazul în care ajungeți primar, cum credeți că vă arăta Chișinăul peste 4 ani?

A.F.: Adevărul este că nimeni nu poate schimba lucrurile peste noapte. Noi suntem realiști și ne propunem să începem cu demararea proiectelor prioritare. La sfârșit de mandate aș vedea un Chișinău cu identitate architecturală, fără ruine în inima capitalei, decongestionat de transport. Eu am un model de oraș – Clujul. De aceea, aș vrea să arate ca acest oraș superb – inovativ, digitalizat, un hub de viață urbană și cultură.

T.: Deși dvs. sunteți candidatul pentru șefia capitalei, de ce PLDM a decis ca liderul formațiunii, Tudor Deliu, să fie cap de listă în CMC?

A.F.: Tudor Deliu are cea mai vastă experiență în domeniul administrării publice locale și, în același timp, este firesc să fie primul pe listă, deoarece mai este și liderul PLDM. Legislația permite să candideze și pe circumscripția 33 și pe listele de consilieri în CMC. Fiind reprezentați de o personalitate cu o așa experiență, cetățenii vor avea doar de câștigat.

T.: Vă mulțumim