fbpx

Declarația Biroului Permanent Central al PLDM din 20 august 2019

Biroul Permanent Central al PLDM, întrunit astăzi, 20 august 2019, în ședință extraordinară,

Analizând situația social-politică din Republica Moldova de după crearea coaliției de guvernare PSRM-ACUM,

Constată următoarele:

Democrația și statul de drept din Republica Moldova se află într-un mare pericol. Sub acoperirea actualei majorități parlamentare, are loc acapararea celor mai importante instituții și structuri ale statului de către partidul pro Putin, condus de Igor Dodon.

Astfel, funcția de președinte al Parlamentului a fost ocupată de Zinaida Greceanîi, colega de partid a lui Igor Dodon. Centrul Național Anticorupție a încăput pe mâinile lui Ruslan Flocea, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Igor Dodon. În funcția de secretar al Consiliului Suprem de Securitate a fost desemnat Victor Gaiciuc, un alt apropiat al lui Dodon. Funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate a fost atribuită lui Alexandru Esaulenco, persoană agreată de Dodon. Ministerul Apărării a revenit, prin partajare politică, partidului socialiștilor, coordonat de președintele Dodon. În funcția de Procuror general interimar a fost ales Dumitru Robu, o persoană aservită regimului Plahotniuc, cu care a colaborat Igor Dodon. În fruntea Curții Constituționale a ajuns, în condiții de netransparență și pe criterii politice, Vladimir Țurcan, deputat din partidul lui Dodon.

Contrar angajamentelor asumate, noua majoritate parlamentară încă nu a declanșat procesul de deoligarhizare și de scoatere din captivitate a statului. Nimeni din cei care au uzurpat recent puterea în stat nu a fost tras la răspundere, iar cei vizați direct au fost lăsați să evadeze din țară nepedepsiți.

Investigațiile privind furtul miliardului s-au împotmolit, iar comisia de anchetă așa și nu a obținut anexele originale cu beneficiarii din raportul Kroll 2.

Contrar promisiunilor de a elimina schemele de monopol de pe piață și intermediarii din sistemul energetic, de a îmbunătăți mediul de afaceri și de a crea locuri de muncă acasă cu salarii mai mari, guvernarea înăsprește politica fiscală și împovărează oamenii cu majorări de tarife și scumpiri.

Având în vedere cele expuse mai sus, Partidul Liberal Democrat din Moldova condamnă pasivitatea cu care PPDA și PAS asistă la acapararea puterii în stat de către un partid care reperezintă deschis interesele Federației Ruse. Creditul de încredere pe care l-am acordat blocului ACUM la ultimul scrutin parlamentar și la crearea guvernului de coaliție s-a epuizat.

Partidul Liberal Democrat din Moldova cere PPDA și PAS să se disocieze de acțiunile subversive ale PSRM de politizare a instutuțiilor statului și să oprească acest proces de subjugare a Republicii Moldova, demonstrând astfel că nu sunt complici la războiul hibrid, pe care președintele rus Vladimir Putin îi poartă pentru a-și menține dominația politică și economică în spațiul post-sovietic. În caz contrar, alegerile parlamentare anticipate vor fi inevitabile, cele locale din octombrie ar putea fi câștigate de partidul pro rus al lui Dodon, iar responsabilitatea pentru haosul și instabilitatea din țară va reveni în întregime tuturor componentelor actualei coaliții de guvernare.

Facem apel către toți cetățenii Republicii Moldova să pună presiune pe actuala guvernare pentru a o determina să își respecte promisiunile și angajamentele asumate privind dezrădăcinarea corupției, îmbunătățirea calității vieții, relansarea economiei și a procesului de integrare europeană.