fbpx

Tudor Deliu: Nimic nu ne împiedică să fim europeni la noi acasă

„PPDA, și PAS s-ar simți mult mai confortabil alături de PLDM decât de PSRM într-o viitoare configurație politică fie la nivel local, fie la nivel central”.

Cel puțin asta spune liderul Partidului Liberal Democrat într-un interviu pentru Unimedia.

Întrebare: Domnule Deliu, pe 20 octombrie vom avea alegeri locale. Ca politician cu o bogată experiență, dar și ca expert în administrația publică locală, cum anticipați acest scrutin? La ce schimbări să ne așteptăm?

Tudor Deliu: Anticipez că vom avea, totuși, o campanie electorală în stil moldovenesc, cu concurenți care promit marea și sarea, cu dezbateri politizate și atacuri la persoană, adică o campanie axată mai mult pe vorbe goale, și mai puțin pe fapte concrete. Dar oamenii din comunitățile noastre locale așteaptă o altfel de ofertă electorală. Ei așteaptă manageri care știu și pot să rezolve problemele la nivel local.Noi, liberal-democrații, avem această ofertă. Vom merge direct la cetățeni cu soluții concrete la problemele cu care se confruntă fiecare localitate în parte și cu candidați școliți în administrația publică locală și testați la capitolul integritate morală.

Întrebare: Cum ați descrie dvs. profilul unui ales local?

Tudor Deliu: Un ales local – primar sau consilier – trebuie să fie, înainte de toate, un om de omenie, un model demn de urmat, să fie activ, să aibă capacități manageriale, să-și onoreze atribuțiile de o manieră corectă și responsabilă, să-i trateze pe oameni cu respect, să nu fie preocupat de înavuțirea personală și de promovarea rudelor în funcții, ci de nevoile oamenilor și ale comunității locale pentru care are mandat să o guverneze. Toată lumea vorbește despre standarde europene. Dar ce ne împiedică pe noi să implantăm aceste standarde în domeniile în care activăm, în primăriile noastre, în toate înstituțiile statului? Nimic nu ne împiedică să fim europeni la noi acasă, numai să dorim acest lucru! Deci, ca să fie clar, vom accepta pe listele PLDM doar oameni dintr-o bucată, iar meritocrația și integritatea morală sunt criteriile de bază după care vor fi evaluați candidații noștri. Eu am fost primar, am lucrat cu APL-uri și știu cât este de responsabil să conduci o comunitate locală. Primăriile trebuie să fie deschise pentru oameni, să fie cât mai aproape de nevoile lor.

Întrebare: PLDM a anunțat recent că s-a relansat și că va participa în viitoarea campanie electorală. Ce presupune, mai exact, această relansare?

Tudor Deliu: În primul rând, am consolidat echipa la centru. Au venit oameni noi în organele de conducere și în secretariat. Suntem în plin proces de evaluare și consolidare a structurilor partidului din teritoriu. Chiar dacă am fost mai puțin vizibili în spațiul public, noi am comunicat pe interior cu membrii și susținătorii noștri, cu aleșii noștri locali, iar astăzi avem organizații funcționale în majoritatea raioanelor. Mai nou, un reprezentant PLDM a preluat conducerea raionului Ungheni. Este vorba despre colegul nostru Alexandru Ciuvaga, care a fost ales recent în funcția de președinte al raionului Ungheni. Mă bucur pentru el că a avut susținerea membrilor Consiliului raional, îl felicit și pe această cale și îi urez succes! Atunci când vorbim de relansarea PLDM, avem în vedere ieșirea partidului din conul de umbră în care a fost împins de fosta guvernare pd-istă. S-au făcut presiuni enorme asupra primarilor și consilierilor noștri, s-a dorit nu doar decapitarea partidului, ci și desființarea totală a acestuia ca entitate politică. Noi am reușit să oprim acest proces. Structurile teritoriale sunt pe deplin funcționale. Am creat staff-uri electorale și suntem în legătură permanentă cu colegii noștri din teritoriu. PLDM are potențial uman necesar pentru a susține cu brio examenul din 20 octombrie.

Întrebare: Doriți să spuneți că PLDM este ferit în prezent de traseismul politic?

Tudor Deliu: În mare măsură, da. Mai sunt unele semnale proaste din teritoriu, bunăoară, colegii ne spun că ba ici, ba colo reprezentați PAS și DA încearcă să-i racoleze pe membrii noștri. Dar eu sper, totuși, ca aceste încercări să nu aibă un caracter cooordonat. Există suficient teren de activitate pentru toți actorii politici și nu văd rostul unor asemenea gesturi necolegiale.

Întrebare: Ce șanse de revitalizare mai au satele noastre, dacă multe din ele sunt depopulate?

Tudor Deliu: Există suficiente oportunități de dezvoltare a comunităților locale. Totul depinde de capacitățile manageriale ale primarilor și echipelor de consilieri, de energia și spiritul lor de inițiativă. Avem multe exemple de primării conduse de liberal-democrați, unde lucrurile se mișcă înainte, în pofida tuturor crizelor. Acolo unde există preocuparea de a implementa proiecte de dezvoltare locală, de a accesa fonduri, schimbările în bine sunt vizibile. Dacă s-a reparat un kilometru de drum sau o grădiniță deja e un pas înainte.

Întrebare: Cum vedeți colaborarea cu alte formațiuni la nivel local?

Tudor Deliu: PLDM a manifestat întotdeauna deschidere pentru colaborare cu alte partide care urmăresc aceleași obiective. Dar nu întotdeauna partenerii noștri de coaliție au avut intenții bune în raport cu noi. Timpul însă le așează pe toate și îi așează pe toți la locul lor. E încă devreme să vorbim despre alianțe la nivel local. Dar cred că si PPDA, și PAS s-ar simți mult mai confortabil alături de PLDM decât de PSRM într-o viitoare configurație politică fie la nivel local, fie la nivel central. De ce mai confortabil? Pentru că anume PLDM a făcut istorie încă de la apariția sa pe scena politică: a pus capăt unei guvernări comuniste ce părea să nu se mai termine, a lansat inițiative și proiecte de anvergură care au adus și puteau încă să aducă beneficii mari pentru Republica Moldova și pentru toți cetățenii săi.