fbpx

Discursul președintei Organizației de Femei a PLDM la Conferința a III-a

Președinta Organizației de Femei a PLDM, Nadejda Plăcintă:

”Stimate doamne/dragi colege,

Mă bucură nespus de mult prezența dumneavoastră într-un număr atât de semnificativ. Aceasta denotă solidaritate, coeziune, dorință de inițiativă și de progres.

Cu multe dintre dumneavoastră nu ne cunoaștem, de aceea, vă rog să îmi permiteți să mă prezint succint. Am absolvit Facultatea de Litere, apoi Facultatea de Filosofie și Știinte Social Politice la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași. Am urmat un masterat în Studii Europene de Securitate, la aceeași universitate, în timpul căruia am făcut o stagiere la Institutul de Diplomație Culturală din Berlin. În prezent, sunt doctorandă la Știinte Politice tot la Iași și îmi desfășor activitatea în PLDM. Am activat de asemenea în cadrul Parlamentului, în calitate de consilier parlamentar în cabinetul președintelui fracțiunii, pe atunci dl. Tudor Deliu.

Politica este domeniul care mă definește cel mai bine și voi depune efort maxim pentru a-mi urma vocația.

Revenind la noi, femeile din Partidul Liberal Democrat din Moldova, consider reconstituirea organizației noastre un pas necesar și foarte important. Aceasta va activiza acțiunile și proiectele care au stagnat în ultimii ani, va aduce o schimbare de comportament, va impulsiona mișcarea liderismului feminin în politică, promovând și încurajând femeile competente. De aceea, un lucru prioritar este reconstruirea si fortificarea organizațiilor de femei din teritoriu.

Este imperios să continuăm evidențierea rolului femeii în viata social-politică a țării. Doar așa vom construi un mecanism puternic, capabil să dezvolte o societate prosperă, educată și progresistă. Rolul femeilor politiciene în democratizarea statului este unul incontestabil.

Noi avem femei extraordinare în partid. Amintiți-vă ce aport ați avut toate dintre dumneavoatră în alegerile din anii trecuți. Câtă forță, muncă si implicare! De aceea vom susține și vom acorda tot suportul potențialelor candidate la funcțiile de conducere și în alegerile viitoare.

Nici o țară din lume nu își poate atinge întregul potențial, fără a oferi femeilor o platformă stabilă, sigură și confortabilă pentru dezvoltarea personală.

Pentru a reuși, fiecare dintre noi trebuie să își traseze niște obiective clare. Elementul definitoriu care m-a ghidat pe mine a fost setea pentru educație și cunoaștere. De aici pleacă adevărata și cea mai sustenabilă emancipare a femeilor. Nu există progres și reușite, dacă lipsește educația. În educație și școlarizare rezidă adevărata noastră forță. Ce poate fi mai frumos decât o femeie inteligentă, sigură pe sine, liberă să își exprime gândurile și să obțină, prin forțele proprii, rezultate frumoase!

Mai am o convingere fermă, si anume: nu cred în supremația bărbaților și mai ales, în vulnerabilitatea femeilor. Dacă mă refer la spațiul european, cu precădere la Europa Occidentală, acolo rolul femeii este unul deja foarte clar definit și se fac doar unele ajustări. Problema este în Europa de Est. Noi trebuie să depășim această condiție de victimizare, cerându-ne cu dârzenie drepturile. Luând postura de victime, nu atragem decât suferință și eșec. Dacă mă refer strict la Republica Moldova, atunci pot afirma cu toată încrederea că femeile noastre și-au dovedit supremația sub toate aspectele. Cu durere în suflet o să aduc drept exemplu numărul compleșitor de femei care lucrează înafara țării și pe umerii cărora se ține o mare parte din economia acestui stat. Tot respectul, toată admirația și toată afecțiunea pentru ele! Trebuie să ținem cont de acest lucru și să creăm mecanisme eficiente de comunicare și cu femeile din diasporă.

Aceeași chestiune e valabilă și în politică: o femeie inteligentă și cu multă voință va reuși! Timpurile când rolul femeii era doar unul casnic, au apus. Femeile au demonstrat de-a lungul anilor, în perioade mult mai dificile, că pot crea un echilibru perfect între obligațiile de familie, îngrijirea copiilor și funcțiile de conducere. Acesta este un lucru incontestabil și ireversibil.

Revenind la prioritățile noastre, consider că una dintre ele trebuie să fie restabilirea dialogului cu Organizația de Femei a Partidului Popular European (EPP Women) și să beneficiem de potențialul și experiența lor.

Mă uit în sală cu admirație și văd atâtea femei frumoase, fiecare cu povestea ei. Și sunt sigura că fiecare dintre dumneavoastră a avut momente când a dat dovadă de maxim curaj, voință și tenacitate extraordinară, când s-a depășit demonstrându-și că poate fi deasupra tuturor greutăților. Aceasta este adevărata fire a femeilor. Să lupte și să învingă.

Vreau ca fiecare doamnă aici prezentă, să aibă încrederea că lucrurile se vor schimba spre bine. Și această încredere va fi alimentată constant de acțiuni concrete. Implicarea fiecăreia este foarte prețioasă, deoarece femeia este chintesența unei societăți și efortul nostru comun este o forță greu de combătut.

Și spre final o să citez pe Margaret Thacher, Doamna de Fier și primul premier femeie din istoria Europei, care spunea: “Unde există discordie, să aducem armonie, unde există greşeală, să aducem adevăr, unde există îndoială, să aducem încredere şi unde există disperare, să aducem speranţă.”

Vă mulțumesc!”