fbpx

Liderul PLDM despre migrația din legislatura a XX-a: ”Migrație buzunară - nu doctrinară”

Astăzi, președintele PLDM, Tudor Deliu a participat la masa rotundă “Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a: deficiențe de integritate”, organizată de Inițiativa Civică “Pentru un Parlament Curat 2019”.

În cadrul evenimentului, fostul președinte al fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, a spus că este o problemă gravă când în Parlamentul Republicii Moldova acced persoane care nici pe departe nu ar trebui să aibă titulatura de deputat.

Tudor Deliu a venit cu un îndemn către deputații care au acces în Parlament după alegerile din 24 februarie.
”Pe parcursul anilor ne-am convins că deputații care ajung în Parlament nici pe departe nu încearcă și din interior să rezolve această problemă. În legislatura trecută, eu personal am elaborat un Cod de Etică și Integritate al deputaților. Acest Cod care a fost avizat de către experții străini și prezentat în prima lectură, nu a mai fost supus votului. El se prăfuiește undeva prin sertarele de la Parlament. Aș avea o rugăminte către deputați care au acces în Parlament – să revină la acest Cod de Etică. În el se conțin și aceste criterii despre care discutăm astăzi. Pe de altă parte, în prima lectură a fost adoptat Codul Parlamentar care va înlocui actualul Regulament al Legislativului. În acest document s-au introdus câteva articole care vizează domeniul integrității și eticii, însă sunt foarte departe de ceea ce prevedea Codul de Etică și Integritate”, a spus Tudor Deliu.

Referindu-se la migrația politică a deputaților din Legislatura a XXI-a, fostul președinte al fracțiunii Parlamentare a PLDM a spus că această poate fi numită ”migrație buzunară și nu migrație doctrinară”.

Menționăm că în cadrul mesei rotunde au fost prezentate rezultatele monitorizării de către ICPC a candidaților la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. În același timp, participanții au discutat despre problemele de integritate, semnalate și documentate de jurnaliștii de investigație, dar și măsurile care urmează a fi întreprinse pentru a asigura integritatea persoanelor care dețin funcții de demnitate publică, etc